Vorige edities

Sinds de allereerste editie van Reveil in Deerlijk op 1 november 2014 vonden er al heel wat mooie Reveilmomenten plaats. De lijst van Reveil-artiesten is eclectisch en best indrukwekkend, van Marble Sounds tot Niels Destadsbader, van Amenra tot Dana Winner. Neem hieronder een kijkje in het archief van de vorige edities.

Kei

Reveil14

Gemeentes: 1

Headliners: Zinger

In zijn thuishaven Deerlijk bracht oprichter Pieter Deknudt de lokale heemkring, de fanfare, de cultuurraad en enkele vrijwilligers samen voor een evenement op 1 november 2014: Reveil. Dit naar aanleiding van enkele jonge Deerlijkenaren die op 6 maanden tijd overleden waren. Voor de zanger van brasspopband Zinger was het de meest respectvolle manier om met dit verlies om te gaan. Toch was hij heel bang om mensen tegen de borst te stuiten.

Op het Radio1-journaal van 1 november kwam het jaarlijkse interview met de vertegenwoordiger van de bloemistenvereniging. Dat de chrysantenverkoop met 9% was gestegen en dat de bloemstukjes erg in trek waren.

Kei spikkel beige

Reveil15

Gemeentes: 20

Headliners: De Piepkes (Sioen, Roland, PJDS), Marble Sounds, Frank Vander Linden, Amenra, Brent Vanneste, Berlaen, Renée...

Het goede gevoel na Reveil 2014 leek aan te tonen dat er een draagvlak was om op een warmere manier met afscheid om te gaan. Artiesten brachten met verschillende kunstvormen op begraafplaatsen de verhalen van overledenen tot leven.

Niet enkel steden meldden zich aan om de kersverse traditie in 2015 voort te zetten. Heel wat muziekgroepen, fanfares, heemkundige kringen, muziekscholen, schrijvers, poëten en beeldende kunstenaars toonden zich enthousiast om mee te stappen. Op 1 november 2015 was het project vertwintigvoudigd.

Kei vlekken beige

Reveil16

Aantal gemeentes: 50

Headliners: Marble Sounds, Johannes Genard (School is Cool), Milo Meskens, Love Like Birds, An Pierlé, Siel Verhanneman, Maarten Inghels, Hans Depelchin, Pol Isaac, Clear Season, Carl Durant...

Snel werd duidelijk dat om Reveil in heel Vlaanderen mogelijk te maken een professionelere werking nodig was. Er werd een VZW opgericht, een website gemaakt en een groep vrijwilligers verzameld.

Om van de vergeten verhalen geen eenmalige herinnering te maken, begon Reveil vzw een verhalenblog. Het hele jaar door deelden mensen daar verhalen van overleden dierbaren. Geen deprimerende teksten, maar mooie, inspirerende anekdotes vol menselijkheid en herinneringen. Een bloemlezing van die verhalen werd - na een professionele eindredactie en vormgeving - voor 1 november gebundeld in het boek Reveil 2016, het eerste van een jaarlijkse publicatie.

StuBru maakte een mooie aftermovie.

Kei spikkel lichtbeige

Reveil17

Aantal gemeentes: 70

Headliners: Ozark Henry, Niels Destadsbader, Jan Swerts, Low Land Home, Isbells, High Hi, Annelies Cappaert, Maud Vanhauwaert...

In 2017 ging Reveil vzw op zijn elan verder. Het aantal events groeide. Ozark Henry speelde op de begraafplaats van Oostduinkerke voor zijn mama, bijgestaan door een 2000-tal bezoekers.

In Deerlijk bracht ook zanger/presentator Niels Destadsbader een eerbetoon aan zijn overleden vriend Robbie.

Voor het tweede Reveil-boek werden opnieuw persoonlijke, herkenbare verhalen van overleden dierbaren gebundeld. Een samenwerking met de Academie voor Beeldende Kunsten Gent onder leiding van docent Stijn Felix (illustrator voor Humo en De Standaard) werd opgezet. Daarenboven vroeg Reveil vzw aan aanstormend schrijverstalent om bijhorende gedichten en proza te schrijven.

Kei inkt lichtbeige

Reveil18

Aantal gemeentes: 100

Headliners: Johannes Genard & Maud Vanhauwaert, OT (Olivia Trappeniers), Stoomboot, Senne guns, OUTER, Tiny Legs Tim, Josephine...

Reveil blijft groeien. In bijna 1 op de 3 gemeenten ging er een Reveil door.

Op de begraafplaats in Genk werd Reveil georganiseerd door de christelijke, islamitische en humanistische gemeenschap samen. Het werd een sereen eerbetoon aan de overledenen over de verschillende religieuze gemeenschappen heen. Het project wil zo mensen met verschillende achtergronden samenbrengen en bruggen slaan.

Het Reveil verhalenboek kreeg een derde editie met bijdragen van o.a. Maud Vanhauwaert, Christophe Vekeman, Noëmi Willemen en Jonas Bruyneel. In 2018 was er ook een goede samenwerking met Azertyfactor. De illustraties werden geleverd door o.a. Lara Jakoba Breine, Gerda Dendooven en Sabine Clement. Het boek werd ook voorgesteld op de Antwerpse Boekenbeurs.

Kei inkt beige

Reveil19

Aantal gemeentes: 115

Headliners: Dana Winner, Rik De Leeuw, Illuminine, eerbetoon aan Ann Christy...

Reveil en PXL sloegen de handen in elkaar en nodigden Dana Winner uit om een eerbetoon te brengen aan haar overleden papa op de begraafplaats van Kermt (Hasselt). In Deerlijk organiseerde Reveil ook de allereerste Reveil op kindermaat. Een samenwerking met de lokale basisschool.