In het onderzoek "A Public Health Approach to Bereavement Support Services in Palliative Care" concludeerde Australisch onderzoekster en PhD Samar Aoun dat een warme community dé grootste factor is voor een gezond rouwproces.
Sinds Corona zoeken heel wat steden en gemeenten een manier om de ruimte te geven aan moeilijkere thema's als afscheid, verlies en rouw. Met een weldoordacht troostbeleid kunnen gemeenten hun inwoners helpen om dan makkelijker de weg naar elkaar te vinden.
Hiervoor ontwikkelen we een troosttraject waarbij we zoveel mogelijk lokale verenigingen laten samenhaken tot een warm lokaal netwerk.
Het troosttraject dat we met een gemeente lopen, duurt één jaar. Hierbij spelen je inwoners, verenigingen en handelaars een grote rol door lokale troostacties te organiseren in de maand oktober. Op die manier bouw je samen een troostprogramma dat een hart onder de riem steekt van iedereen die iemand mist.
Dat kan gaan van:
de breiclub die een talisman breit voor iedereen die iemand verloor
de jeugdbeweging die een kampvuuravondje houdt om mensen te herdenken uit hun midden
de lokale groep van Ferm die met een troostkoffer aan de slag gaat op de Ferm troostplek
de bakker die koekjes bakt voor het lokale woonzorgcentrum
…
Op het einde van het traject bekijken we hoe het project kan worden verankerd in een weldoordacht troostbeleid.
Al 15 gemeenten doorliepen het Reveil Troosttraject onder de deskundige leiding van onze trajectbegeleiders. We komen gewapend met een inspiratiekit en laten tijdens enkele brainstormmomenten in jouw gemeente de inwoners zelf een troostactiemaand in elkaar steken met tientallen troostacties vòòr en dòòr je inwoners. Hiermee mikken we op een diepe en duurzame impact. Je gemeente wordt een échte troostgemeente. Voor een uitvoerige uitleg over het traject bekijk je best even onze INFOFICHE.
Wil jij als gemeente nog intekenen? Wees er dan snel bij! De plaatsen voor 2026 zijn namelijk beperkt tot 8 gemeenten. Inschrijven kan via het interesseformulier langs de knop hieronder. We contacteren je dan zo snel mogelijk.
De fantastische Eva Germeys ken je van Adieu Chaleureux en is spreker bij afscheid. Voor ons begeleidt ze het troosttraject in de gemeente Oostkamp. In dit filmpje vertelt ze hoe zo'n traject in elkaar zit.
OCMW-medewerkster Ezra Gooskens van de gemeente Arendonk vertelt hoe het Reveil Troosttraject in haar gemeente tot stand kwam.
De voorbije jaren maakte Ferm met haar troostplekken een fel gesmaakt project waarbij meer dan 300 troostplekken werden neergezet. Reveil ken je van de troostconcerten op ongeveer 150 Vlaamse begraafplaatsen op 1 november. Samen met CAW, AVANSA en OKRA vatten ze het plan op om op enkele jaren tijd zoveel mogelijk gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van een troostbeleid.
"Dat begint bij het eerste contact op de dienst burgerzaken en loopt door tot aan het ontknekelen van graven." verduidelijkt Leen Vermeire van Ferm.
De bedoeling is om tegen 2030 minstens de helft van Vlaanderen om te vormen tot officiële Troostgemeenten, die een weloverwogen beleid hebben rond de thema's afscheid, verlies en troost. Hierin krijgen de Troostplekken van Ferm een belangrijke rol.
Blaas jij ook warmte in je gemeente?