Stad omarmt

Reveil op 1 november

2021 komt met de meest intense 1 november van de 21ste eeuw. Daarom hoopt vzw Reveil om samen met heel wat steden en gemeenten zoveel mogelijk warmte te verspreiden.

Al enkele jaren organiseren meer dan 1 op de 3 Vlaamse gemeenten op 1 november samen met Reveil een kerkhofconcert. Daarbij brengen lokale muzikanten, dichters en vertellers een eerbetoon aan de overledenen.

Voor Reveil21 stellen heel wat gemeenten ook een meerdaags troostprogramma samen in de aanloop naar 1 november.
Hiervoor maakte Reveil een gratis inspiratiekit voor gemeenten en een pak eigen Reveil producties die gemeenten kunnen boeken.

Elk jaar is er één troosthoofdstad. Hier creëert het Reveilteam samen met tientallen lokale organisaties een troostprogramma dat uitmondt in een gelivestreamd slotmoment.

Schermafbeelding 2021 04 23 om 08 36 59

Inspiratiekit

Dit jaar kiezen al meer dan 50 gemeenten ervoor om in de twee weken voor 1 november verschillende kleine troostevents te bundelen tot een heus troostprogramma.

Reveil maakte hiervoor een gratis inspiratiekit waarmee gemeenten kosteloos hun eigen troostprogramma kunnen samenstellen. Gemeenten kunnen ook een Reveilcoach boeken die dit op maat van de gemeente samenstelt en coördineert.

Schermafbeelding 2021 05 26 om 12 02 41

Reveil producties

Reveil creëerde enkele eigen Reveil producties die gemeenten kunnen boeken. Deze producties zijn het resultaat van jarenlang pionierswerk en haalden al heel wat lovende nationale en internationale pers. Zo kunnen ze de kers op de taart zijn voor een troostprogramma met een diepe impact.

Troosthoofdstad

Van de meer dan 100 deelnemende gemeenten en steden, is er elk jaar één stad die het voortouw neemt. Vorig jaar was dit Kortrijk. Het resultaat was een 2 weken durend troostfestival met tientallen warme initiatieven door lokale (cultuur)organisaties. Reveil fungeerde als stuwende aansteker, katalysator & coördinator en zette alle neuzen in de goede richting.

Deze kleine troostprojecten mondden samen uit in een Slotmoment met gastvrouw Lieve Blancquaert. Tourist LeMC, Klaas Delrue en Niels Destadsbader brachten ingetogen muziek die via de livestream 100.000 huiskamers verwarmde.

Kopie van Kopie van Reveil ODK volk

Rouwrevolutie

Wist je dat tientallen prachtige organisaties en trekkers al jaren timmeren aan een warme rouwrevolutie? Wist je bijvoorbeeld dat vzw Boven de Wolken kosteloos een fotograaf stuurt na een stilgeboorte, of dat het Berrefonds al 2 koesterhuizen oprichtte in Vlaanderen, of dat kunstenares Lesley Vermeyen begraafplaatsen kindvriendelijk maakt met enkele adembenemende, poëtische ingrepen? Op de Rouwrevolutiepagina brengen we graag enkele van hen voor het voetlicht.

Klei inkt blauw
Kopie van Kopie van Reveil Ozark Henry photos philippec be

Hoogtepunten

Sinds de allereerste editie van Reveil in Deerlijk op 1 november 2014 vonden er al heel wat mooie Reveilmomenten plaats. De lijst van Reveil-artiesten is eclectisch en vrij indrukwekkend: van Niels Destadsbader tot Marble Sounds, van Amenra tot Dana Winner. Neem een kijkje in het archief van de vorige edities.