Stad omarmt

Reveil op 1 november

2021 kwam met de meest intense 1 november van de 21ste eeuw tot nog toe. Daarom verspreidde vzw Reveil samen met heel wat steden en gemeenten warmte in niet minder dan 140 gemeenten in Vlaanderen.

Al enkele jaren organiseren meer dan 1 op de 3 Vlaamse gemeenten op 1 november samen met Reveil een troostconcert. Daarbij brengen lokale muzikanten, dichters en vertellers een eerbetoon aan de overledenen.

Voor Reveil21 stelden heel wat gemeenten ook een meerdaags troostprogramma samen in de aanloop naar 1 november. Hiervoor maakte Reveil een gratis inspiratiekit voor gemeenten.

Elk jaar is er één troosthoofdstad. Dit jaar was dit Leuven. Hier creëerde het Reveilteam samen met tientallen lokale organisaties een troostprogramma dat uitmondde in een gelivestreamd slotmoment, met Lieve Blancquaert, Bart Peeters, Selah Sue, Stan van Samang & Ronny Mosuse.

in jouw gemeente?

Bekijk op de kaart of jouw gemeente al een Reveilmoment organiseerde op 1 november. Nog geen Reveilgemeente? Contacteer ons om daar in 2022 samen verandering in te brengen.

Schermafbeelding 2022 05 23 om 13 41 25

Inspiratiekit

Vorig jaar kozen al meer dan 50 gemeenten ervoor om in de weken rond 1 november hun troostconcerten aan te vullen met verschillende troostacties. Dit zijn kleine projecten, gedragen door lokale verenigingen, die de inwoners een hart onder de riem steken. Koekjes bakken voor het lokale woonzorgcentrum, deurconcertjes bij mensen die alleen kwamen te staan, fakkeltochten, ...

Reveil maakte hiervoor een gratis inspiratiekit waarmee gemeenten kosteloos een heus troostprogramma kunnen samenstellen. Gemeenten kunnen ook een Reveilcoach boeken die dit op maat van de gemeente mee samenstelt en coördineert.

Troosthoofdstad

Van de meer dan 100 deelnemende gemeenten en steden, is er elk jaar één stad die het voortouw neemt. Dit jaar volgde Leuven Kortrijk op als Troosthoofdstad. Het resultaat was een 8 weken durend troostfestival met tientallen warme initiatieven door lokale (cultuur)organisaties. Reveil fungeerde als stuwende aansteker, katalysator & coördinator en zette alle neuzen in de goede richting.

Deze kleine troostprojecten mondden samen uit in een Slotmoment met gastvrouw Lieve Blancquaert. Bart Peeters, Selah Sue, Stan van Samang en Ronny Mosuse brachten ingetogen muziek die via de livestream 100.000 huiskamers verwarmde.

Kopie van Kopie van Reveil ODK volk

Rouwrevolutie

Wist je dat tientallen prachtige organisaties en trekkers al jaren timmeren aan een warme rouwrevolutie? Wist je bijvoorbeeld dat vzw Boven de Wolken kosteloos een fotograaf stuurt na een stilgeboorte, of dat het Berrefonds al 2 koesterhuizen oprichtte in Vlaanderen, of dat kunstenares Lesley Vermeyen begraafplaatsen kindvriendelijk maakt met enkele adembenemende, poëtische ingrepen? Op de Rouwrevolutiepagina brengen we graag enkele van hen voor het voetlicht.

Klei inkt blauw
Kopie van Kopie van Reveil Ozark Henry photos philippec be

Hoogtepunten

Sinds de allereerste editie van Reveil in Deerlijk op 1 november 2014 vonden er al heel wat mooie Reveilmomenten plaats. De lijst van Reveil-artiesten is eclectisch en vrij indrukwekkend: van Niels Destadsbader tot Marble Sounds, van Amenra tot Dana Winner. Neem een kijkje in het archief van de vorige edities.