Collage troostconcerten

Reveil op 1 november

Al enkele jaren organiseert bijna 1 op de 2 Vlaamse gemeenten op 1 november samen met Reveil een troostconcert. Daarbij brengen lokale muzikanten, dichters en vertellers een eerbetoon aan de overledenen.

Een troostconcert vindt traditioneel plaats tussen 17u en 18u, rond zonsondergang. Toeschouwers brengen kaarsjes mee, of de gemeente voorziet zelf de officiële Reveil stormkaarsen via het registratieformulier.

Op deze pagina kan je als bezoeker kijken of er al een Reveil is in jouw gemeente. Of als organisator je troostconcert registreren. Bij het registratieproces krijg je een pak info, draaiboeken, good practices... Op het einde van je registratie heb je een eigen pagina voor jouw gemeente, die bezoekers via het kaartje kunnen vinden.

in jouw gemeente?

Bekijk op de kaart of jouw gemeente al een Reveil troostconcert registreerde voor 1 november 2022. Nog geen Reveilgemeente? Misschien kent je gemeentebestuur Reveil nog niet? Contacteer ons om daar samen verandering in te brengen.

Troosthoofdstad

Van de meer dan 100 deelnemende gemeenten en steden, is er elk jaar één stad die het voortouw neemt. Dit jaar volgde Leuven Kortrijk op als Troosthoofdstad. Het resultaat was een 8 weken durend troostfestival met tientallen warme initiatieven door lokale (cultuur)organisaties. Reveil fungeerde als stuwende aansteker, katalysator & coördinator en zette alle neuzen in de goede richting.

Deze kleine troostprojecten mondden samen uit in een Slotmoment met gastvrouw Lieve Blancquaert. Bart Peeters, Selah Sue, Stan van Samang en Ronny Mosuse brachten ingetogen muziek die via de livestream 100.000 huiskamers verwarmde.

Kopie van Kopie van Reveil ODK volk

Rouwrevolutie

Wist je dat tientallen prachtige organisaties en trekkers al jaren timmeren aan een warme rouwrevolutie? Wist je bijvoorbeeld dat vzw Boven de Wolken kosteloos een fotograaf stuurt na een stilgeboorte, of dat het Berrefonds al 2 koesterhuizen oprichtte in Vlaanderen, of dat kunstenares Lesley Vermeyen begraafplaatsen kindvriendelijk maakt met enkele adembenemende, poëtische ingrepen? Op de Rouwrevolutiepagina brengen we graag enkele van hen voor het voetlicht.

Klei inkt blauw
Kopie van Kopie van Reveil Ozark Henry photos philippec be

Hoogtepunten

Sinds de allereerste editie van Reveil in Deerlijk op 1 november 2014 vonden er al heel wat mooie Reveilmomenten plaats. De lijst van Reveil-artiesten is eclectisch en vrij indrukwekkend: van Niels Destadsbader tot Marble Sounds, van Amenra tot Dana Winner. Neem een kijkje in het archief van de vorige edities.