Rouwrevolutie

De term 'rouwrevolutie komt van bevriende rouwtrekker Kathleen Weuts, die met Lou'k Up a-typische afscheidsdiensten organiseert: een mini-foodtruck festival voor een kok, een kampvuur-afscheid voor de leider van een jeugdbeweging, een herinneringsfeest aan de toog van de overleden café-baas, … Straffe dame. Maar langs alle kanten voelen we dat er iets beweegt in het rouwlandschap. En daar steken we graag onze schouders mee onder.

Schermafbeelding 2020 09 29 om 01 05 30

Reveil Talks

Reveil nodigt jaarlijks prominente rouwspecialisten uit voor de Reveil Talks en stelt hen telkens één rouwgerelateerde vraag: Wat kunnen we leren uit onze eigen rouwcultuur in het verleden? Hoe kunnen we een warme (beeld-)taal ontwikkelen om rouwen bespreekbaarder te maken? Wat zijn de nieuwste psychologische inzichten rond rouwverwerking?

Hieronder zie je alvast enkele van deze talks.

We waren alvast onder de indruk van de eerste editie. Neem even de tijd om hun wijze woorden te laten bezinken.

boek een spreker

Death is very likely the single best invention of life. It is life's change agent. It clears out the old to make way for the new. (Steve Jobs)

Volgens Reveil kan onze manier van omgaan met afscheid een pak gezonder. Waarom stoppen we de dood in een hoekje en zien we die niet als een cruciaal onderdeel van het leven? Waarom zoeken we elkaar op als er iets te vieren valt, maar weten we niet goed wat gezegd als het moeilijker gaat? Kan je een beter leven leiden als je ook beter leert omgaan met de eindigheid ervan?

Het zijn enkele vragen die Reveil-oprichter Pieter Deknudt niet uit de weg gaat in zijn motivational speech, gebaseerd op de TED Talk 'Let's Grieve Together'. Het lijkt een somber onderwerp, maar na afloop voelt het publiek zich lichter dan ooit.

Rouwrevolutie

Reveil wil meebouwen aan een warmere rouwcultuur voor Vlaanderen op verschillende fronten. Met muziek, poëzie, dans, beeldende kunsten en levensverhalen.

Die laatste verzamelt Reveil op hun digitale Verhalenbank, waar al duizenden mensen met enkele tekenende anekdotes iemands herinnering bewaren voor de volgende generaties.

Reveil organiseert samen met meer dan 100 gemeenten troostconcerten op de lokale begraafplaatsen op 1 november.