Reveil Leuven Slot 2021 31

Project Troostgemeente

In het onderzoek "A Public Health Approach to Bereavement Support Services in Palliative Care" concludeerde Australisch onderzoekster en PhD Samar Aoun dat een warme community dé grootste factor is voor een gezond rouwproces.

Sinds Corona zoeken heel wat steden en gemeenten een manier om de ruimte te geven aan moeilijkere thema's als afscheid, verlies en rouw. Met een weldoordacht troostbeleid kunnen gemeenten hun inwoners helpen om dan makkelijker de weg naar elkaar te vinden.

Hiervoor ontwikkelen we een troosttraject waarbij we zoveel mogelijk lokale verenigingen laten samenhaken tot een warm lokaal netwerk.

Reveil23 Collage A4

Participatief Traject

Het troosttraject dat we met een gemeente lopen, duurt één jaar. Hierbij spelen je inwoners, verenigingen en handelaars een grote rol door lokale troostacties te organiseren in de maand oktober. Op die manier bouw je samen een troostprogramma dat een hart onder de riem steekt van iedereen die iemand mist.

Dat kan gaan van:

  • de breiclub die een talisman breit voor iedereen die iemand verloor

  • de jeugdbeweging die een kampvuuravondje houdt om mensen te herdenken uit hun midden

  • de lokale groep van Ferm die met een troostkoffer aan de slag gaat op de Ferm troostplek

  • de bakker die koekjes bakt voor het lokale woonzorgcentrum

Op het einde van het traject bekijken we hoe het project kan worden verankerd in een weldoordacht troostbeleid.

Reveil 099

Het project

Het project loopt dit jaar al in pilootgemeente Wevelgem. Maar we rollen dit vanaf volgend jaar uit in gans Vlaanderen. Wil jij als gemeente nog intekenen? Wees er dan snel bij! De plaatsen voor 2024 zijn namelijk beperkt tot 4, en voor 2025 zijn er 8 plekken om vanaf dan elk jaar te verdubbelen. Inschrijven kan via mail naar pieter@reveil.org.

Ferm en Reveil begeleiden hierbij het proces. We komen gewapend met een inspiratiekit en laten de inwoners bottom-up zelf eigenaarschap nemen over HUN troostprogramma. Hiermee mikken we op een duurzame impact. Je gemeente wordt een échte troostgemeente!

Intekenen voor Troostgemeente 2024 kan tot 1 oktober 2023

Interesse? Laat dan je gegevens achter in het interesseformulier via de knop hieronder en we contacteren je zo snel mogelijk!

Ferm Troostplek

Ferm en Reveil

De voorbije jaren maakte Ferm met haar troostplekken een fel gesmaakt project waarbij meer dan 300 troostplekken werden neergezet. Reveil ken je van de troostconcerten op ongeveer 150 Vlaamse begraafplaatsen op 1 november. Samen met CAW, AVANSA en OKRA vatten ze het plan op om op enkele jaren tijd zoveel mogelijk gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van een troostbeleid.

"Dat begint bij het eerste contact op de dienst burgerzaken en loopt door tot aan het ontknekelen van graven." verduidelijkt Leen Vermeire van Ferm.

De bedoeling is om tegen 2030 minstens de helft van Vlaanderen om te vormen tot officiële Troostgemeenten, die een weloverwogen beleid hebben rond de thema's afscheid, verlies en troost. Hierin krijgen de Troostplekken van Ferm een belangrijke rol.

Blaas jij ook warmte in je gemeente?