Robbie rock

Aanleiding

2012. In de West-Vlaamse gemeente Deerlijk stierven onverwacht een paar jonge gasten in een heel korte periode na elkaar. Eén van hen was Robbie Van Eeckhout, rockgod bij de band Highway Jack.

Collega-muzikant Pieter Deknudt schreef een lied voor zijn overleden muziekmaat. Het viel hem op dat er weinig plannen werden gemaakt om rond 1 november Robbie te herdenken. Hij wilde het lied graag spelen op de begraafplaats maar was bang om mensen tegen de borst te stuiten. "Muziek? Op de begraafplaats? Is dat wel respectvol?"

Hoogtepunt

De allereerste Reveil

Maar voor Deknudt was de Robbie-song spelen voor Robbie net het meest respectvolle dat hij kon doen voor z'n maat. Hij zocht enkele medestanders. Samen besloten ze om het project 'Reveil' te noemen. Om 17u zouden ze een eerbetoon geven aan de vergeten graven van de lokale begraafplaats. Omdat dan de zon onderging en de lichtjes tot leven zouden komen. En om zo weinig mogelijk passanten te storen.

Dus stonden ze een poos later op de begraafplaats. Voor een 300-tal nieuwsgierige toeschouwers. Met knikkende knieën. Bang hoe de mensen het zouden aanvoelen. Want het laatste wat ze wilden, was mensen storen bij hun bezoek aan de begraafplaats.

De band speelde hun eerste Gm-akkoord. De heemkring vertelde er enkele lokale levensverhalen. De fanfare verspreidde hun serene kopergloed. En het voelde goed.

Zinger AB

Hoe het groeide

Zo goed dat ze besloten om het idee verder uit te dragen. Ondertussen was Robbie-song Grace opgepikt in De Nieuwe Lichting, het jaarlijkse songconcours van Studio Brussel. De radiozender besloot om Reveil een duwtje in de rug te geven en een jaar later vond Reveil zijn weg naar een twintigtal gemeenten. De organisatie Poppunt steunde via hun platform VI.BE. Het project bleef elk jaar groeien. Mooie artiesten als Ozark Henry, Niels Destadsbader, Marble Sounds, Frank Vander Linden, Dana Winner, Amenra... vormden al snel een eclectische line-up van een project dat op één uur meer concerten organiseerde dan pakweg Rock Werchter.

In 2019 organiseerde 1 op de 3 gemeenten in Vlaanderen hun eigen lokale Reveil troostconcert. Met lokale muziek. En poëzie. En levensverhalen.

De organisatie besloot dat de eerste droom om mensen samen te brengen op 1 november min of meer kon worden afgevinkt. Tijd dus voor nieuwe uitdagingen. Sindsdien is de Reveilgolf niet meer te stuiten: troostproducties, de Troosthoofdstad, lespakketten, Reveil Talks... zijn projecten waar Reveil het hele jaar door bouwt aan een warmere rouwcultuur.