Wat vertel ik nu ?

Wat vertel ik nu ?

Straks gaan we met zijn allen naar de begraafplaats . Velen doen dit wekelijks, maandelijks.... Anderen jaarlijks. Bij een bezoek hou ik onder andere halt bij mijn overleden grootouders, nonkels en tantes. In Kuurne en Harelbeke. En steeds weer vertel ik een beetje bij. Misschien onnozel maar niettemin moet ik het kwijt.

Deze keer wel even bijzonder. Wat vertel je nu ? Crazy world.... Daar staan we straks voor het graf of de urne. Mondmasker aan.... Is natuurlijk de realiteit dat ze het niet zien en horen. Maar ergens is de band er dat ze het toch weten.

Wat vertel je nu ? Meestal over hoe het gaat en eventueel leuke weetjes. Moed vragen ? Alleszins. Raad ? Ze maakten ook een oorlog mee. Hoe hadden zij hoop in angstige tijden ? Misschien relativeren ze het jaar van wachten op een oplossing ? Sommigen streden langer een strijd tegen een ziekte. Een traject vol onzekerheden en van hoop en tegenslag.

De bloemen zullen er even traditioneel bij zijn. Maar het bezoek wordt bevreemdend. Elk jaar nemen de buren van de grootouders toe. En elk jaar ken je meer en meer hun buren .... Zelf ouder worden, de realiteit. Niettemin pijnlijk en confronterend. Zo vele jonge mensen ook.

Maar misschien ook helend en relativerend. Welke strijden werden niet gestreden ? Welke onschatbare waarde aan levenservaring ligt hier samen ? Al babbelend fluisteren ze ons woorden van troost en hoop. Wie komt hier wie troosten ?

Eind oktober, begin november. Herfstbladeren dwarrelen in kleurenpalet. Pompoenen lachen ons toe. Chrysanten prijken heersend over de tradities. Kleine lichtjes en sterretjes fonkelen mee. Het bezoek aan de duistere kant van het leven, prikkelt ons dagelijks leven. Verdriet en herinnering. Licht en donker.

Maar de vraag : wat vertel ik nu ? Is de vraag niet meer dan ooit : wat vertellen mijn dierbaren en hun buren niet aan mij, hoe we verder moeten ? Is dit ook niet wat deze periode omhelst ? Even omhelzen , in gedachten. Geen enkele regeringsleider of viroloog kan deze knuffelcontacten tussen leven , dood en hoop gieten in regels.....Neen, de band blijft eeuwig over “flanders fields”.

Maar de vraag van 2020 blijft. Wat vertel ik nu met mijn Mondmasker aan ? Ik luister in gedachten...


Auteur: Francis Benoit
Overledene: Iedereen Held
Data: °02/12/0002 †02/12/0002